Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-- Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ--ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ

Η μάχη των πληροφοριών μέσα από τα Βρετανικά αποικιακά αρχεία
Από τα Οκτωβριανά μέχρι την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Η συμβολή του Θεοχάρη Σταυρίδη
Μελετώντας τα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει ο ερευνητής και συγγραφέας Θεοχάρης Σταυρίδης στο μνημειώδες έργο του, «Η Ιερά Μονή Κύκκου στα Βρετανικά Αρχεία 1930-39», έχουμε επιλέξει μια ολόκληρη σειρά εγγράφων, αναφορών, τηλεγραφημάτων, κρυπτογραφικών μηνυμάτων, ερωτήσεων και απαντήσεων, οδηγιών από το Υπουργείο Αποικιών. Από αυτά, μετά από τις αναγκαίες διασταυρώσεις και παράλληλες αναγνώσεις, καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα, αλλά και σε κάποιες ερευνητικές αφετηρίες που θα οδηγήσουν τα βήματα μας σε περαιτέρω εμβάθυνση γύρω από τις μυστικές υπηρεσίες και τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών από τη Βρετανική Κυβέρνηση και την Κυπριακή αποικιακή Διοίκηση.
Ο υποδεκανέας Κ. Τ. και ο πληροφοριοδότης Α΄
Από τις αναφορές που παρουσιάζει ο Θεοχάρης Σταυρίδης είναι παραπάνω από προφανής ο ρόλος του αστυνομικού υποδεκανέα Κ. Τ. ως πληροφοριοδότη και συντάκτη αναφορών για πάμπολλα γεγονότα και εκδηλώσεις που προηγήθηκαν είτε ακολούθησαν των Οκτωβριανών.
Σε κάποιες από τις δραστηριότητες της Αστυνομίας της πόλεως της Λευκωσίας εμφανίζεται και ο αινιγματικός πληροφοριοδότης Α.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η περίπτωση ενός σημαντικού προσώπου της Κυπριακής Κοινωνίας ο οποίος στα κατοπινά χρόνια θα ενταχθεί στους ψιθυριστές, το αινιγματικό αυτό δίκτυο που αποκαλύφτηκε προ ετών και ουσιαστικά προβλημάτισε τους ερευνητές για την οργάνωση των Βρετανών  σε ζητήματα πληροφοριών στην Κύπρο των ετών του τριάντα του σαράντα και του πενήντα.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο είχε προγραμματιστεί τυχαία συνάντηση με τον Κυβερνήτη για διαβίβαση σοβαρών πληροφοριών χωρίς να προξενηθούν υποψίες για την ιδιότητα του ως σημαντικού και αποτελεσματικού πληροφοριοδότη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου