Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1958

Το περιοδικό Radar καλύπτει την κυπριακή εξέγερση τον Ιούνιο του 1958
Γιάννης Πεγειώτης
Εκπαιδευτικός και Ερευνητής
Το περιοδικό “radar” του Ιουνίου 1958 καλύπτει με πρωτοφανή πλούτο την επικαιρότητα γύρω από κυπριακή εξέγερση.
Εκτός από τις Τουρκικές διαδηλώσεις για την Κύπρο καλύπτει εκτεταμένα και την τραγική κυπριακή πραγματικότητα του Καλοκαιριού του 1958.
Μπλόκα με Βρετανούς στρατιώτες παντού, σωματικές έρευνες, πυρπολήσεις ελληνικών περιουσιών και τις πυρπολήσεις  της 7ης Ιουνίου 1958. Η πυρπόληση του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός» στη Λευκωσία.
Ο ξεσπιτωμός των Ελλήνων από τις Κάτω Γειτονιές. Τα υπάρχοντα στους δρόμους και οι τραγικές οικογενειακές ιστορίες τις οποίες κανένας δε θυμάται γιατί απλούστατα οι προσφυγοποιηθέντες ήταν Έλληνες και αυτό δεν είναι στις σημερινές μας ύποπτες ημέρες καθόλου δημοφιλές.
Ο φακός του φωτορεπόρτερ καταγράφει την τραγική καθημερινότητα και την πρώτη διχοτόμηση της Λευκωσίας. Τα σχέδια διχοτόμησης τίθενται σε εφαρμογή.
Η κλιμάκωση θα ακολουθήσει σταδιακά. Μαζί με τους πεσόντες από τις επιθέσεις του Τουρκικού όχλου. Τα επεισόδια της 7ης Ιουνίου 1958 κυλά οργανωμένα, με τις «δυνάμεις ασφάλειας» να ολιγωρούν και να απουσιάζουν. Πυρπολήσεις καταστημάτων, εκκλησιών, πολλαπλοί βανδαλισμοί.
Θα ακολουθήσουν οι τραγικές κηδείες και τα μοιρολόγια. Το «διαίρει και βασίλευε» θα πάρει κλιμακωτή την πορεία του και ο Ελληνισμός της Κύπρου και τα όνειρα απαγκίστρωσης από την αποικιοκρατία θα σταυρωθούν και πάλιν.
Από το πλήθος των ειδησεογραφικών καλύψεων της Κύπρου των ετών του πενήντα αυτή του περιοδικού « radar» είναι από τις πιο διεισδυτικές.
Από τις λίγες που εικονογραφούν την στρατηγική πίεση της περιόδου εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.
Το έτος 1958 η στρατηγική μαεστρία μιας αυτοκρατορίας επιβάλλεται σε ένα νησί που αναζητεί την ελευθερία.
Χρειάζεται με νηφαλιότητα να ξαναδιαβάσουμε τα γεγονότα αυτού του έτους και τις συνέπειες που επέβαλλαν στα επόμενα εκατόν χρόνια της Κύπρου.
1958. Διαδηλώσεις στην Τουρκία. Οργανωμένες επιθέσεις στη Λευκωσία. Διχοτόμηση της πόλης. Στρατιωτικές ενισχύσεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Διπλωματικό πόλεμος και η σταύρωση της Κύπρου σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και προοπτική.
Θα συνεχίσουμε την παρουσίαση με το τρίτο μέρος της παρουσίασης. Ο στρατηγικά δυνατός, ο στρατιωτικά παντοδύναμος, ο Κυβερνήτης-τοποτηρητής με το διπλωματικό προσωπείο.
Ένα διεθνές φωτοειδησεογραφικό εικονογραφικό περιοδικό θα τα συλλάβει όλα αυτά έγκαιρα σε ένα συνολικό πορτρέτο της εσταυρωμένης Κύπρου του 1958
 

Εκπαιδευτικό Υλικό


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου