Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΑΝΟΙΞΗ 1990 ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

Ο αγώνας των φοιτητών - μαθητών - Άνοιξη 1990. Μια πρώτη καταγραφή γεγονότων


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ*
ΜΕΡΟΣ Α΄
Με προβλημάτισε έντονα η πρόταση παλαιού φίλου, για μια πρώτη ιστορική καταγραφή της Κυπριακής αντικατοχικής Άνοιξης του 1990. Εκείνο το ξέσπασμα των φοιτητών και των μαθητών του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Απριλίου του 1990 ήταν για αρκετούς από εμάς μια τομή στο νεανικό και τον εφηβικό βίο μας.

Δυσκολεύτηκα να αποστασιοποιηθώ από τα γεγονότα εκείνα να κλείσω έξω από το γραφείο το «ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΚΛΑΒΟ» της Φυλλάδας, το γενειοφόρο με τα τζιν, που λάτρευε τους πολυγράφους και νυχτοξημερωνόταν στο αριστερό δωμάτιο του σπιτιού, πλάι από το εστιατόριο που στέγαζε τότε την Ελεύθερη Καρπασία και το Γραφείο που συνεδρίαζε συνεχώς η ΣΕΦΕΚ, η ΣΕΜΕΛ και τα συνεργαζόμενα κατόπιν σωματεία του φορέα.
Ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω τουλάχιστον το κλίμα εκείνων των ημερών και να βοήθησα στο άνοιγμα μιας έρευνας που θα φέρει στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές εκείνου του αντικατοχικού τριμήνου που έσπρωξε πολλούς νέους στην αντικατοχική και κοινωνική πρωτοπορία και δώρησε στο νησί μια γενιά αξιόλογων ανθρώπων με ευαισθησία και πρωτοβουλία αντίστασης απέναντι στην κατοχή και τον Τουρκικό επεκτατισμό.
Τελειώνοντας την εισαγωγή αυτή, θεωρώ πολύ σημαντικό να προτάξω από το επίσημο έγγραφο της ΣΕΦΕΚ-ΣΕΜΕΛ της 28ης Μαρτίου 1990: «ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΟΙΞΗ 1990» τις κατευθυντήριες γραμμές και τις βασικές αρχές.
Το κείμενο παραδόθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη στα δωμάτια του ερειπωμένου σπιτιού που ήταν το αρχηγείο και ο χώρος συντονισμού εκείνης της αντικατοχικής εξέγερσης.
«Κατευθυντήριες γραμμές
Οι εκδηλώσεις, που άρχισαν μ' αφορμή την απαγωγή και την παράνομη κράτηση του συμφοιτητή μας Νίκου Νικολάου και στη συνέχεια των άλλων τεσσάρων νέων μας Πέτρου Παπαλεοντίου, Λουκά Δημήτρη, Σαββίδη Χριστάκη και Χριστόφορου Πάρη, είχαν σκοπό την άμεση απελευθέρωση τους.
Οι φοιτητές και μαθητές της Κύπρου δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς και τα ψευδοδικαστήρια, αλλά ούτε και το συρματόπλεγμα που μοιράζει την πατρίδα μας στα δύο, γι' αυτό και οι εκδηλώσεις μας πήραν τη μορφή αντικατοχικού αγώνα.
Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποκτήσουμε μια πατρίδα λεύτερη, κυρίαρχη, αδέσμευτη, αποστρατικοποιημένη, χωρίς στρατούς κατοχής και έποικους. Τονίζουμε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται σε καμιά περίπτωση ενάντια στους Τουρκοκύπριους.
Βασικές αρχές
Το φοιτητικό - μαθητικό κίνημα άρχισε και παραμένει υπερκομματικό - αχρωμάτιστο, διατηρώντας έτσι τον αυτόνομο χαρακτήρα του. Οι κομματικές μας τοποθετήσεις δε στάθηκαν εμπόδιο στην εξεύρεση των κοινώς αποδεκτών αρχών, στις οποίες βασίζεται ο αγώνας μας, διατηρώντας έτσι την ενότητα στους κόλπους μας. Η αλληλοκατανόηση και ο σεβασμός των ιδεολογικών και κομματικών τοποθετήσεων συνέβαλαν στην επίτευξη και διατήρηση της ενότητας, που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου